GENEL BAŞKANIMIZ MİLLİ GAZETE’YE KONUŞTU
Mayıs 13, 2013 de Basın Açıklamaları
Polis Sendikası Yasal Hakkımız..
Emniyet Sendikası Genel Başkanı Faruk Sezer gazetemize konuştu. Sezer, Emniyet Sendikasının kuruluş amaçlarını, kuruluştan itibaren yaşadıkları zorlukları ve engellemeleri anlattı. Bizim kişilerle değil, yapılan yanlışlarla mücadelemiz var diyen Sezer, tüm teşkilat mensuplarını bu oluşumun içerisine davet etti. Emniyet Sendikası Genel Başkanı Faruk Sezer, polis memurlarının sorunlarını Rahmi Yolcuya değerlendirdi.
Öncelikle sendika kurmaya nasıl karar verdiniz. Kuruluş kararı aldığınızdan beri birçok engelleme girişiminde bulunuldu bunu nasıl değerlendiriyorsunuz?
Bundan yaklaşık üç yıl önce sosyal medya üzerinden diğer polis memuru arkadaşlarımızla beraber bir hak arama mücadelesine giriştik. İlk olarak toplu mail gurupları oluşturduk. Milletvekillerine ve STK’lara polis memurlarının yaşadığı sorunlar hakkında mailler gönderdik fakat bundan bir sonuç elde edemedik. Bazı milletvekillerimiz tarafından meclise soru önergeleri ve kanun teklifleri sunuldu ama bunlardan da bir sonuç çıkmadı.
Bazı arkadaşlarımızla Cumhurbaşkanı’na soru sorma uygulaması yaptık. Cumhurbaşkanımız verdiği cevapta polisin sendikal faaliyetlere girişmesine sıcak bakmadıklarını bildirdiler. Bu bize tekrar hayal kırıklığı yaşattı. Hala polisleri 12 Eylül dönemindeki durumlarıyla algılıyorlar. Fakat o dönemki polislerin tamamına yakını ilkokul mezunuydu.
Polis memurları o dönemki kaos ortamında adeta ölü doğmuşlardı. Bunu küçümsemek için söylemiyorum ama durum buydu. Şuan ise yüzde 94’ü üniversite mezunu yüzde 4’ü ise yüksek lisans ve doktora yapmış bir polis teşkilatı konumundayız.
Artık doğruyu yanlışı gören, bilen memur arkadaşlarımız var. Birçoğunun yüzlerce kitaplık kütüphanesi var. Tüm bu olumsuzluklar üzerine “hak verilmez alınır” felsefesi ile hareket ederek sendikamızı kurduk.
Anayasanın 51. maddesi herkesin izne tabi olmaksızın sendika kurabileceğini veya bir sendikaya üye olabileceğini söylüyor. Emniyet Genel Müdürlüğü (EGM) ise hakkınızda “basına demeç vermek ve üstlerini yermek” iddiasıyla soruşturma başlattı. Meslekten ihraç edildiniz. Bu iki konuyu nasıl ilişkilendiriyorsunuz?
Anayasanın 10,51 ve 90. maddelerine dayanarak biz bu sendikayı kurduk. EGM’nin bize karşı takınmış olduğu tavır anayasaya aykırı. Emniyetin tüzüğünde de böyle bir yasak yok. 3-4 Mart’ta sendika olarak genel kurula gitme kararı aldık fakat Ankara Valiliği buna engel olmak istedi. Çankaya İl ve İlçe Seçim Kurumlarına evraklarımızı gönderdik. Valilik seçim kurumuna böyle bir sendika yok demiş. Hukuksal mücadelemiz sonucunda genel kurula engel bir durum olmadığına karar verildi ve biz genel kurulumuzu yaptık. 6 Mart günü mazbatalarımızı Çankaya İl Seçim Kurulundan aldık ve tüzel bir kişiliğe büründük. Bizler tam 4 kez meslekten ihraç edildik. Hukuksuz alarak bu kararlar alındı. Haklı olduğumuzu biliyoruz. Avukatlarımız aracılığı ile itiraz başvurularında bulunduk. Sendikal faaliyetlerimize devam ediyoruz, mesleğe geri döneceğimize de. Bizim Amirlerimizle, Müdürlerimizle bir problemimiz yok. Bizim problemimiz yapılan yanlışlar ve hukuksuzluklarla.
Sendika faaliyetlerine başladığınız günden itibaren EGM tarafından çeşitli yaptırımlarla karşılaştınız. Bu süreçte neler yaşadınız?
Bu süreçte hem biz hem de arkadaşlarımız müthiş haksızlıklar ile karşılaştık. Baskılarla sindirilmeye çalışıldık. Polis arkadaşlarımıza genelgeler yollayarak meslekten ihraç etme tehtidiyle sendikalaşmadan uzak tutmaya çalıştılar. Üye olmaları durumunda haklarında dava açılacağını söylüyorlar fakat tüzükte böyle bir şey yok.
Polis arkadaşlarımız yer değiştirme gibi traş, kılık kıyafet gibi konularda tehditler alıyorlar. En ufak bir açıkta kendileriyle uğraşılacağı söyleniyor. Aşırı derecede mobbing yapılıyor.
Son olarak Sendikal faaliyetler konusunda bu baskılardan ötürü tereddütte kalan memur arkadaşlarınıza neler söylemek istersiniz?
Bakın 1 ve 2 Mayıs tarihlerinde sendikaya üye olan polis sayısı 500’ü buldu. Aktif üye sayımız 9 bine ulaştı. Büyüyoruz ve büyüyeceğiz.
Onlara diyorum ki bakın Ankara’da polise küflü kumanya dağıtılıyordu. Biz bunu bulduk ve ortaya çıkardık. Bu bir ilktir.
Ankara Emniyet Müdürlüğü bunu kabul etmek zorunda kaldı. Görüldüğü gibi bizler sizin haklarınız için uğraş içerisindeyiz. Bize destek olun ve bize katılın. Biz meslekten ihraç edildik fakat geri döneceğimiz hususunda en ufak bir endişemiz yok. Biz bir sendikayız, hukuksuz kurulmadık fakat hukuksuz bir şekilde meslekten atıldık.
Sendikalaşmamızın önünde hiçbir yasal engel yok. Gelin birlik olalım. Gelin duvarları birlikte yıkalım. Bu adaletsizliğe sessiz kalmayın. Boyun eğmeyin, bizimle olun. Son olarak belirtmek istiyorum ki bizim kişilerle değil yapılan yanlışlarla mücadelemiz var. Bizi bu mücadelede yalnız bırakmayın. Çünkü biz her ne olursa olsun Emniyet-Sen demeye devam edeceğiz.
Kaynak: Milli Gazete